Wat is Thomaszondag?

Wat is Thomaszondag?

Wat is Thomaszondag?

Op Barmhartigheidszondag wordt gevierd dat God iedere zondaar vergeeft die berouw toont. In de Oosters-orthodoxe kerk wordt deze dag Thomaszondag of in het Bulgaars Tomina Nedelya genoemd. In het Latijn wordt de dag Dominica in albis; Zondag in het wit of Witte zondag genoemd.

Hoe werkt Pasen?

Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.

Wie viert Pasen?

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de zondag na zijn kruisiging.

Wat is de betekenis van Beloken?

Het woord beloken is het voltooid deelwoord van beluiken, het tegengestelde van ontluiken. Het betekent dus afgesloten. Op die dag wordt de paasweek, ook wel het paasoctaaf afgesloten.

Wat wordt er herdacht met Pasen?

Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag.

Welk land viert Pasen?

april 2022
DAGFEESTDAGLAND
22Orthodox Goede VrijdagBulgarije, Cyprus, Griekenland
24/25Orthodox PasenBulgarije, Cyprus, Griekenland
25BevrijdingsdagItalië
25Dia da LiberdadPortugal

Waarom heet het stille zaterdag?

De laatste dag voor Pasen, Stille Zaterdag, herinnert aan de tijd dat Jezus' lichaam in het graf lag. Op deze dag worden de kerkklokken niet geluid.

Gerelateerde berichten: