Wat zijn de vijf vitale functies?

Wat zijn de vijf vitale functies?

Wat zijn de vijf vitale functies?

Ademhaling, circulatie, pijn, temperatuur en bewustzijn. Elke zorgprofessional moet de vijf vitale functies kunnen meten bij een cliënt. Dat is van belang om de gezondheidstoestand in stabiele situaties te volgen.

Wat zijn vitale waarden?

Onder vitale functies verstaan we de belangrijkste lichaamsfuncties, functies die nodig zijn om een lichaam in leven te houden. Denk daarbij aan ademhaling, circulatie (hartslag), bewustzijn en lichaamstemperatuur. Als een of meerdere vitale functies verstoord zijn treedt vroeg of laat de dood in.

Waarom vitale functies?

De vitale functies van de mens zijn de meest belangrijke functies in het lichaam. Deze houden het lichaam namelijk in leven. De vitale functies die we kennen zijn: ademhaling, bloedcirculatie, bewustzijn en temperatuur. Wanneer één van de functies een stoornis heeft of wegvalt, heeft dat gevolgen voor de anderen.

Wat zijn normale en afwijkende waarden zijn bij vitale functies?

Normaalwaarden vitale functies Hartslag: 60-80 p/min. Systolische bloeddruk: 115-130 mmHg. Lichaamstemperatuur: 36,5-37,5 °C. Het kennen van de vitale functies en de normaalwaarden daarvan zijn cruciaal voor verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals.

Wat verstaan we onder vitale functie?

Onder vitale functies verstaan we de belangrijkste lichaamsfuncties, functies die nodig zijn om een lichaam in leven te houden. Denk daarbij aan ademhaling, circulatie (hartslag), bewustzijn en lichaamstemperatuur.

Gerelateerde berichten: