Waar staat EDTA voor?
Inhoudsopgave
- Waar staat EDTA voor?
- Wat is Disodium EDTA?
- Wat is Tetrasodium EDTA?
- Wat zit er in een EDTA buis?
- Is Tetrasodium EDTA schadelijk?
- Wat is het gevolg van het te vroeg vullen van een EDTA buis?
- Wat is PEG 100 stearate?
- Wat is E-nummer 385?
- Wat zit er in E385?
- Wat gebeurt er met het gedoneerde bloed?
- Hoe geef je bloedplaatjes?
- Waarom volgorde buizen bloedafname?

Waar staat EDTA voor?
Ethyleendiaminetetra-azijnzuur of EDTA is een veel toegepaste chelerende organische verbinding. De stof komt voor als een wit amorf poeder, dat slecht oplosbaar is in water.
Wat is Disodium EDTA?
Disodium EDTA is een afkorting voor ethyleendiaminetetra-azijnzuur en helpt de huid tegen nadelige invloeden als metaalionen te beschermen.
Wat is Tetrasodium EDTA?
Tetrasodium EDTA is een chelerende stof. In persoonlijke verzorgingsproducten worden chelerende stoffen gebruikt om metaalionen te 'vangen' om te voorkomen dat de metaalionen reageren met andere stoffen in het product.
Wat zit er in een EDTA buis?
EDTA-buizen bevatten onstolbaar bloed zonder vrije calciumionen.
Is Tetrasodium EDTA schadelijk?
Disodium EDTA Meerdere internet bronnen beweren dat EDTA ongezond is, het zou zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Echter het bewijs hiervoor is niet te vinden. EDTA zou zeer schadelijk zijn voor het milieu omdat het niet biologisch afbreekbaar is. Zelfs kleine concentraties kunnen al voor grote problemen zorgen(3).
Wat is het gevolg van het te vroeg vullen van een EDTA buis?
EDTA is hypertoon, waardoor cellen krimpen en door ondervulling ontstaat een verdunning van het monster. Dit leidt tot afname in Ht en MCV en een toename in MCHC.
Wat is PEG 100 stearate?
PEG-100 stearaat is een gebroken witte, vaste ester van polyethyleen glycol (een bindmiddel en een verzachter) en stearinezuur. De oppervlakte-actieve eigenschappen van glyceryl stearaat en PEG-100 stearaat zorgen ervoor dat olie en water met elkaar kunnen mengen.
Wat is E-nummer 385?
E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator) Wordt het meeste gebruikt in mayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen en kapucijners in blik of glas. Is een metaalbinder en stabilisator en wordt onder andere ook gebruikt om metalen uit het lichaam te verwijderen bij een metaalvergiftiging.
Wat zit er in E385?
E385 is een polyprotisch zuur dat vier carbonzuurgroepen en twee aminegroepen bevat. EDTA wordt op industriële schaal gesynthetiseerd uit ethyleendiamine, formaldehyde en een bron van cyanide.
Wat gebeurt er met het gedoneerde bloed?
Bij een bloeddonatie wordt plasma uit het gedoneerde bloed gescheiden. Plasma kan ook apart worden gedoneerd. Tijdens een plasmadonatie wordt het bloed gescheiden in rode bloedcellen en bloedplasma. De plasmadonor krijgt tijdens de donatie de eigen rode bloedcellen terug.
Hoe geef je bloedplaatjes?
Hoe werkt het geven van bloedplaatjes?
- Je wordt in één arm in een ader geprikt en jouw bloed wordt, met behulp van een steriel wegwerpsysteem, opgevangen in een machine.
- Deze machine scheidt jouw bloed in bloedcellen en plasma met een deel van je bloedplaatjes.
Waarom volgorde buizen bloedafname?
Zet de buizen in de volgorde van afname klaar. Mocht er een bloedkweek afgenomen worden neem dan eerst de groene buis, daarna de oranje buis af. Patiënten materiaal is potentieel besmet materiaal en dient als zodanig behandeld te worden. Neem geen bloed af uit een arm waarin een lopend infuus in zit.