Hoe bereken je het volume van een piramide?

Hoe bereken je het volume van een piramide?

Hoe bereken je het volume van een piramide?

Je berekent eerst het grondoppervlak, dus lengte keer breedte van het stuk grond waar de piramide staat. Als laatste heb je nog de hoogte nodig, dan kan je de formule voor het berekenen van de inhoud invullen. De formule is Inhoud = 1/3 x oppervlakte grondvlak x hoogte.

Hoe bereken je oppervlakte grondvlak piramide?

0:121:27Suggested clip 58 secondsOppervlakte piramide - YouTubeYouTubeStart of suggested clipEnd of suggested clip

Hoe bereken je een zijvlak van een piramide?

Het aantal zijvlakken van een piramide is gelijk aan het aantal zijden van het grondvlak + het grondvlak, dus 4 + 1 = 5 zijvlakken.

Wat is de grondvlak van een piramide?

Een piramide is een meetkundig figuur in de Wiskunde die bestaat uit een grondvlak en een top. Dit grondvlak is een veelhoek. Het grondvlak kan bijvoorbeeld een driehoek, vierhoek, vijfhoek, zeshoek enz. zijn.

Wat is een grondvlak van een piramide?

Het grondvlak is een driehoek met zijden , en , zie de figuur hiernaast. Bereken de inhoud van de piramide. Een vierzijdige piramide heeft hoogte ; de oppervlakte van het grondvlak is .

Wat is een grondvlak wiskunde?

Bij een prisma zijn alle vlakken (op 2 na) een rechthoek. De twee overgebleven vlakken hebben een andere vorm. Dat kan bijvoorbeeld zijn een driehoek, een vijfhoek, een achthoek enz. Een van die twee vlakken die geen rechthoek zijn, noemen we het grondvlak.

Wat is een piramide figuur?

Een piramide is een prismatoïde bestaande uit een veelhoek, al dan niet regelmatig, als grondvlak en driehoekige zijvlakken vanuit elk van de zijden van de veelhoek naar een gemeenschappelijke punt, de top, apex of apicale punt.

Hoe bereken je het volume van een piramide?

Het volume van een piramide berekenen. Om het volume van een piramide te berekenen moet je de oppervlakte van het grondvlak vermenigvuldigen met de hoogte van de piramide. Het resultaat deel je door 3, dat is alles! Lees dit artikel met...

Wat is de inhoud van de piramide?

Een piramide past dus 3x in de omvattende kubus of balk. Vandaar dat de inhoud is maal 1/3. Het grondvlak van een piramide hoeft niet steeds 'op de grond' te liggen. Het grondvlak kan bijvoorbeeld ook een verticale stand hebben (omgevallen piramide).

Wat is het volume van een kubieke piramide?

Het volume van een piramide met een hoogte van 4 cm en een rechthoekig grondvlak met een breedte van 3 cm en een lengte van 4 cm is dus 16 cm 3. Vergeet niet om de uitkomst in kubieke eenheden te vermelden.

Gerelateerde berichten: