Wat is een Slokdarmbloeding?

Wat is een Slokdarmbloeding?
Klachten en symptomen bij slokdarmspataderen Dit gaat vaak gepaard met het braken van helderrood bloed soms met stolsels. Ook een pikzwarte, teerachtige ontlasting wijst op een bloeding van de slokdarm of maag. Als je denkt dat je last hebt van zo'n bloeding is het belangrijk direct een arts te waarschuwen.
Wat zit er tussen slokdarm en maag?
Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje (sfincter). Dit sluitspiertje zorgt voor eenrichtingsverkeer.
Wat is een Slokdarmdivertikel?
Een Zenker divertikel is een uitstulping van de slokdarm naar buiten in de borstholte. De uitstulping neemt de vorm aan van een zakje. Een Zenker divertikel ontstaat meestal in het gedeelte van de slokdarm dat zich in de hals bevindt. Dus bovenaan in de slokdarm bij de overgang van de keel naar slokdarm.
Hoe ontstaat een Zenker divertikel?
Waarschijnlijk ontstaat een Zenker divertikel door een combinatie van factoren. Een verhoogde druk in de slokdarm en een zwakke plek in de spierwand zijn belangrijke risicofactoren. Het is niet duidelijk waardoor een zwakke plek in de spierlaag ontstaat.
Wat heb je als je bloed overgeeft?
Een patiënt die bloed braakt, moet zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Indien nodig krijgt de patiënt dan een infuus om het verloren gegane bloed aan te vullen. Meestal zal zo spoedig mogelijk daarop een gastroscopie (maagonderzoek) worden verricht, om te onderzoeken wat de oorzaak van de bloeding is.
Wat gebeurt er als je bloed spuugt?
Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u veel bloed ophoest, bijvoorbeeld een lepel vol.