Wat is een zwarte wesp?

Wat is een zwarte wesp?

Wat is een zwarte wesp?

Megascolia wesp, Megascolia maculata, is een van de grootste Europese 'wespen', en wordt daarom herhaaldelijk verward met de Aziatische hoornaar. Het insect is dicht behaard en heeft een glimmend zwart achterlijf. De kop is geel van boven, en op het achterlijf zitten vier haarloze gele vlekken.

Waarom zo weinig wespen?

Door het koude en natte voorjaar van 2021 zijn er minder insecten tot ontwikkeling gekomen, wat automatisch minder eten voor de wespen betekent. Zij blijven dan binnen in hun nesten. Het kan zijn dat we ze later in augustus 2021 nog gaan zien, maar dan moet het wel wat warmer en minder nat worden.

Kunnen wespen zien in het donker?

Wespen zien niet scherp. Niet in het licht en niet in het donker. Als ze dus alleen op zicht zouden moeten vliegen, dan zou het niet goed met ze aflopen. Toch redden de wespen zich, omdat ze van hun eigen vluchtroutes leren.

Hoe maak je een wesp dood?

Als je last hebt van wespen om je heen, moet je niet gaan slaan, of de spuitbus halen, maar de plantenspuit. Wespen zijn vervelend maar nuttig: ze zijn de opruimers van de natuur. Dus hoe meer wespen, hoe minder muggen en vliegen je kunnen lastigvallen.

Wat zijn Monsterwespen?

De Aziatische hoornaar, ook wel 'monsterwesp' genoemd is dit jaar weer in Brabant gesignaleerd. Het insect is bijna twee keer zo groot als een normale wesp. Volgens platform Stop invasieve exoten is de Aziatische hoornaar naast onze provincie ook gespot in Zeeland, Zuid-Holland en Limburg.

Waarom zijn wespen agressief in augustus?

De reden waarom je de wespen vooral in augustus de terrassen onveilig ziet maken, komt omdat de koningin in die maand doorgaans stopt met het leggen van eieren. De larven zijn op en de werksters zijn werkloos. Ze missen de zoete substantie van de larven en gaan verveeld op zoek naar onze glaasjes cola.

Waar zijn wespen s nachts?

Ook insecten moeten slapen en schuilen voor slecht weer. Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt.

Hoe lang duurt het wespenseizoen?

Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.

Wat gebeurt er als je een wesp dood?

Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.

Gerelateerde berichten: