Wat betekent Thermoceptie?

Wat betekent Thermoceptie?

Wat betekent Thermoceptie?

Thermoceptie of temperatuurzin is het vermogen van een organisme om temperaturen rond zijn normale lichaamstemperatuur waar te nemen. Het woord thermoceptie is afgeleid van het Griekse woord thermos (warm) en de Latijnse uitgang -cipere (nemen). Waarnemen met dit zintuig heet warmte of kou voelen.

Welke soorten Temperatuurzintuigen heb je?

Met de temperatuurzin neem je de temperatuur van voorwerpen of van de omgeving waar. De temperatuurzin bevindt zich in de huid en bestaat uit aparte zintuigjes voor koude en voor warmte. Net als bij de tastzin is de huid van het hele lichaam het zintuig.

Wat is een koude zintuig?

Warmtezintuigen voelen warmte. Koudezintuigen voelen kou. Niet ieder deel van je lichaam kan even goed voelen. Dat komt omdat de zintuigcellen niet overal even eerlijk verdeeld zijn.

Waaruit bestaat een zintuig?

Zintuigen zijn delen van het lichaam die bepaalde prikkels waarnemen. Voorbeelden van zintuigen zijn: ogen, oren, neus, huid, tong. Ogen om te zien, oren om te horen, de neus om te ruiken, de huid om te voelen en de tong om smaak te proeven.

Wat is Onderprikkeld?

Mensen kunnen ondergevoelig zijn voor sommige zintuiglijke prikkels (onderprikkeling), waardoor ze bepaalde informatie die binnenkomt via de zintuigen niet opmerken. Het kan ook zijn dat ze extra stimulans zoeken voor die zintuigen.

Gerelateerde berichten: