Welke leveraandoeningen zijn er?

Welke leveraandoeningen zijn er?

Welke leveraandoeningen zijn er?

Er vallen verschillende ziektes onder de noemer leveraandoening. Voorbeelden hiervan zijn: levercirrose, levertumor, hepatitis en leververvetting. Aandoeningen aan de lever kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals alcoholmisbruik, virussen of een aangeboren afwijking.

Wat gebeurt er als de lever niet meer werkt?

Een lever die niet goed meer werkt, kan nog maar een klein deel van giftige stoffen uit het lichaam filteren. Daardoor blijven er steeds meer giftige stoffen achter. Die kunnen zich opstapelen in je lichaam. Door een stapeling van giftige stoffen in je hersenen kun je last krijgen van verwardheid.

Wat zijn de symptomen van leverziekten?

Symptomen van leverziekten 1 zwakte en vermoeidheid; 2 gewichtsverlies, 3 misselijkheid; 4 braken; 5 gele verkleuring van de huid en slijmvliezen ( geelzucht ); en 6 stinkende urine of naar ammoniak ruikende urine (soms ook een vislucht ).

Wat is een leverkwalenziekte?

Leverziekten en leverkwalen 1 levercirrose; 2 leververvetting (steatose hepatis); 3 hepatitis; 4 levertumor; en 5 ijzerstapeling (hemochromatose).

Wat is een leverbotziekte?

Leverbotziekte (ook wel distomatose of fasciolose genoemd) is een parasitaire ziekte die wereldwijd voorkomt onder herkauwers.De belangrijkste verwekker van leverbotziekte in gebieden met gematigd klimaat is de Leverbot (Fasciola hepatica), een ovaalvormige platworm van 30 × 12 millimeter, die behoort tot de trematoda

Wat is de oorzaak van levercirrose?

Bij levercirrose is er zoveel littekenweefsel aanwezig in de lever, dat dit de structuur van de lever heeft aangetast. Ook wel ‘verlittekening van de lever’ genoemd. Dit kan komen door een chronische infectie, een vergiftiging of een chronische (lever)ziekte. Hierdoor gaan levercellen eerst ontsteken en daarna sterven ze af.

Gerelateerde berichten: