Wat is het wervellichaam?

Wat is het wervellichaam?

Wat is het wervellichaam?

Wervellichamen zijn aan de bovenkant en onderkant met hyalien kraakbeen bekleed en bestaan, net zoals alle andere botten, uit compact bot en spongieus bot waarbij het rode beenmerg zich tussen de trabekels bevindt. Aan elke wervel zit een aantal uitsteeksels waar spieren en gewrichtsbanden aan vastzitten.

Waar zit de lendewervel?

De lendenwervels of vertebrae lumbales maken deel uit van de wervelkolom, in het lumbale deel, de onderrug. Dit deel bevindt zich tussen het thoracale deel en het heiligbeen. De lendenwervels worden verbonden door tussenwervelschijven. Het zijn doorgaans vijf wervels; bij circa een op de duizend mensen zijn het er zes.

Kan een tussenwervelschijf herstellen?

Kan een versleten tussenwervelschijf met behulp van BSR zich weer kunnen herstellen? Röntgenfoto's hebben aangetoond dat tussenwervelschijven zich inderdaad weer kunnen herstellen. Een 'versleten tussenwervelschijf' kan verschillende oorzaken hebben.

Hoeveel lumbale wervels?

De lage rug heeft vijf wervels, de lumbale wervels (L1-L5). Dit zijn de grootste wervels van de wervelkolom en zij dragen het gewicht van de ganse wervelkolom. Hierdoor zijn deze wervels gevoelig aan slijtage en liggen ze vaak aan de oorsprong lage rugpijn.

Waar zit de atlas in het lichaam?

De atlas is de eerste wervel van de wervelkolom. Aangezien het eerste gedeelte van de wervelkolom ook wel de cervicale wervelkolom wordt genoemd, wordt de atlas aangeduid als C1. Aan de bovenkant van de atlas zitten twee grote gewrichtsvlakken waar de schedel op rust.

Wat is de functie van de uitsteeksels?

Op de wervelboog zijn verschillende uitsteeksels geplaatst: het doorn uitsteeksel en de dwarsuitsteeksels, beide voor de aanhechting van spieren en de gewrichtsuitsteeksels die met de onder en bovengelegen wervels een gewricht vormen.

Gerelateerde berichten: