Wat is een AV-fistel?

Wat is een AV-fistel?

Wat is een AV-fistel?

02 WAT IS EEN AV-FISTEL? Een arterio-veneuze fistel is een verbinding tussen een slagader en een oppervlakkig gelegen ader, bij voorkeur in de arm. Via de verbinding wordt bloed uit de slagader (stroomt van het hart weg) in de ader (keert naar het hart terug) gepompt.

Waarom een shunt bij dialyse?

Een shunt wordt aangelegd bij patiënten met een nierziekte die gaan hemodialyseren, omdat het noodzakelijk is om een goede toegang te hebben tot de bloedbaan. Een shunt is een verbinding tussen een slagader en een ader.

Wat is een nierdialyse?

Nierdialyse is een behandeling die nodig is wanneer je nieren zelf niet meer in staat zijn om je bloed goed schoon te filteren. Normaal gesproken zorgen je nieren ervoor dat afvalstoffen en overtollig water via de urine worden afgevoerd. Bij nierschade kunnen de nieren dit niet meer goed en heb je nierdialyse nodig.

Wat is een graft shunt?

Een AV-Fistel is een niet-natuurlijke verbinding tussen een slagader en een ader in de onder- of bovenarm. Een Graft is een shunt van kunststof die in de onder- of bovenarm komt.

Wat is een fistel in het hoofd?

Een durale arterioveneuze fistel (DAVF) is een directe verbinding tussen een slagadertje en een ader in het harde hersenvlies (dura). Er ontstaat een verhoogde druk in de afvoerende ader. Een DAVF kan in de hersenen voorkomen, maar ook in het ruggenmerg (spinaal).

Waarom geen bloed uit shunt?

Als u last heeft van gevoelloze, koude en/ of blauwe vingers dan kan dit wijzen op een verminderde doorstroming van het bloed naar de hand, dit kan komen door de shunt. Wat te doen? U kunt de bloeddoorstroming verbeteren door de hand van de shuntarm te verwarmen, bijvoorbeeld met een handschoen.

Waarom niet prikken in shunt arm?

Deze toegang wordt door een vaatchirurg gemaakt, we noemen dat een shunt. Een shunt is een operatieve verbinding tussen de slagader en ader. De shunt moet drie keer in de week aan te prikken zijn, zonder ernstige beschadigingen aan het bloedvat te maken.

Hoe gaat nierdialyse in zijn werk?

Bij deze techniek wordt je bloedbaan via een shunt aangesloten op een kunstnier. In deze machine zit een filter dat de afvalstoffen verwijdert en het schone bloed vervolgens weer terugstuurt naar je lichaam. De afvalstoffen verlaten de machine via spoelwater.

Wat is een graft dialyse?

Voor dialyse wordt de shunt of graft aangeprikt met twee naalden. Via de eerste naald wordt het bloed naar de dialysemachine en vervolgens door de kunstnier geleid. Via de tweede naald wordt het ”schone” bloed weer terug uw lichaam in geleid. Na de dialyse worden de naalden verwijderd.

Hoe wordt een shunt geplaatst?

De shunt wordt meestal in één van de onderarmen aangelegd. Als dat niet mogelijk is, plaatsen we de shunt in uw elleboog of onderarm. De verbinding zorgt voor een bloedstroom van de slagader in de ader. In de ader ontstaat vervolgens een hogere druk en gaat het bloed daar sneller stromen.

Gerelateerde berichten: