Hoe groot is de kans dat je acute leukemie overleeft?
Inhoudsopgave
- Hoe groot is de kans dat je acute leukemie overleeft?
- Hoe snel kan leukemie ontstaan?
- Hoe weet je of je leukemie hebt?
- Hoe krijg je acute leukemie?
- Hoe veel mensen krijgen leukemie?
- Kun je van leukemie uitzaaiingen krijgen?
- Hoe kan leukemie ontstaan?
- Waar krijg je leukemie van?
- Waar blauwe plekken bij leukemie?

Hoe groot is de kans dat je acute leukemie overleeft?
Wat is de overleving van AML? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 25 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Hoe snel kan leukemie ontstaan?
Acute leukemie ontwikkelt zich meestal snel. Het tekort aan gezonde bloedcellen is levensbedreigend door de infecties en ernstige bloedingen. De keuze voor de behandeling hangt af van een aantal factoren, zoals het type leukemie, de leeftijd en de algemene conditie. Meestal wordt gestart met chemotherapie.
Hoe weet je of je leukemie hebt?
spontane bloedingen (door tekort aan bloedplaatjes) snel blauwe plekken (door tekort aan bloedplaatjes) infecties die terugkeren of niet goed genezen (door tekort aan gezonde witte bloedcellen) koorts.
Hoe krijg je acute leukemie?
Waarom iemand acute leukemie krijgt, is vaak niet te zeggen. De oorzaak zijn meerdere fouten (mutaties) in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Deze mutaties ontstaan spontaan. Wel neemt de kans op deze mutaties toe door bestraling of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen.
Hoe veel mensen krijgen leukemie?
Er zijn 2 soorten acute leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL) en acute myeloïde leukemie (AML). In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 170 patiënten ALL. Het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vooral jonge mensen krijgen deze ziekte: meer dan de helft van alle patiënten is jonger dan 20 jaar.
Kun je van leukemie uitzaaiingen krijgen?
Er zijn regionale metastasen (dit zijn uitzaaiingen in de buurt van de oorspronkelijke tumor, voornamelijk in de lymfeklieren) of metastasen op afstand (in andere organen, zoals de lever, de hersenen, het bot ...).
Hoe kan leukemie ontstaan?
Leukemie ontstaat door een foutje in het DNA van een stamcel, de deling van de cel gaat dan veel te snel. Het kan worden veroorzaakt door blootstelling aan straling, erfelijke factoren en roken. Symptomen van leukemie zijn onder andere opgezette lymfeklieren, bloedingen, pijnlijke gewrichten en vermoeidheid.
Waar krijg je leukemie van?
Leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze kwaadaardige aandoening van de witte bloedcellen (leukocyten) ontstaat in het beenmerg waar de aanmaak van bloedcellen plaatsvindt. Bij acute leukemie is er sprake van een snelle woekering en ophoping van onrijpe leukocyten (blasten genoemd) in het beenmerg.
Waar blauwe plekken bij leukemie?
Door een tekort aan bloedplaatjes stolt het bloed minder snel. Hierdoor ontstaan er sneller bloedingen en blauwe plekken. Ook kunnen rode of paarse puntvormige huidbloedingen ontstaan, even groot als een speldenknop.