Hoe groot is de hypofyse?

Hoe groot is de hypofyse?

Hoe groot is de hypofyse?

De hypofyse is een klein orgaan, ongeveer zo groot als een erwt, dat onder aan de hersenen ligt. Het ligt in een holte in de schedelbasis achter de oogkassen (het Turkse zadel of de sella turcica).

Hoe is de hypofyse opgebouwd?

De hypofyse is opgebouwd uit drie delen: 1 de voorkwab (pars anterior of adenohypofyse) 2 achterkwab (pars posterior of neurohypofyse) 3 de middenkwab ( pars intermedia)

Wanneer is de hypofyse niet goed functioneert?

Als de hypofyse niet goed functioneert heeft dat een negatieve invloed op een groot deel van het hormonale systeem en vele belangrijke lichamelijke functies. Zo bestaan er verschillende hypofyse aandoeningen waarbij medisch ingrijpen nodig is en soms het levenslang toedienen van een scala aan hormonen een vereiste is.

Wat is een hypofyse groeihormoon?

Zo maakt de hypofyse groeihormoon en prolactine aan. Deze hormonen kunnen meteen hun functie uitoefenen in allerlei lichaamscellen. De hypofyse hormonen ACTH, TSH, FSH en LH zijn echter bedoeld om andere hormoonklieren te stimuleren (of te remmen) om weer andere hormonen aan te maken.

Hoe anticipeert de hypofyse op onze buitenwereld?

De hypothalamus anticipeert meer op informatie uit onze buitenwereld en de hypofyse uit het interne milieu. De hypofyse staat in verbinding met de belangrijkste hormoonklieren en via de hypofyse kan de hypothalamus een groot deel van het hormonale systeem activeren.

Gerelateerde berichten: