Wat is de betekenis van het woord Renaissance en uit welke taal komt het?

Wat is de betekenis van het woord Renaissance en uit welke taal komt het?

Wat is de betekenis van het woord Renaissance en uit welke taal komt het?

De term 'Renaissance' is bedacht door de Italiaanse kunstenaar en architect Giorgio Vasari. Hij noemde de tijd waarin hij leefde 'rinascita'. Later is daar 'renascimento' van afgeleid, wat wedergeboorte betekent. Wij noemen de Renaissance daarom ook wel de wedergeboorte van de klassieke oudheid.

Wat was de muziek van Renaissance?

De muziek van de renaissance bouwde voort op de polyfone ontwikkelingen van de late middeleeuwen, maar was ook een reactie tegen de complexiteit van de Ars Nova. Dit nam de vorm aan van eenvoudiger, soepeler vloeiende melodieën en harmonieën, met minder nadruk op de zeer gestructureerde contrapuntische composities.

Wanneer begon de renaissance in Italië?

De renaissance als laatmiddeleeuwse culturele beweging begon in Italië in de veertiende eeuw (trecento) en verspreidde zich in de volgende eeuwen over het grootste deel van Europa.

Wat is de geschiedenis van de renaissance?

Doorgaans wordt de Renaissance in drie fasen ingedeeld: de Vroege Renaissance (ca. , met als centrum Florence), de Hoge Renaissance (van in met name Florence, Rome, Venetië en Milaan en verbreiding invloed naar heel Europa) en het de Late Renaissance (ook wel Maniërisme genoemd) van ongeveer .

Waar begon de Europese renaissance?

De Europese renaissance begon in het Italiaanse Florence, waar rijke en machtige mensen opdrachten, zoals de familie di Medici, gaven aan kunstenaars en architecten om hun stad en hun huizen mooier te maken. Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël behoorden tot tot wat soms 'de gouden eeuw' van de Italiaanse renaissance genoemd wordt.

Gerelateerde berichten: