Wat heb je nodig om een atoombom te maken?

Wat heb je nodig om een atoombom te maken?

Wat heb je nodig om een atoombom te maken?

Om met de energie die vrijkomt bij een kernsplijting een bom te maken, heb je twee ingrediënten nodig: (1) veel atomen die tegelijkertijd een kernsplijting ondergaan, en (2) een manier om te zorgen dat dit alleen gebeurt wanneer jij dat wilt.

Hoe maak je kernbom?

Een kerncentrale heeft een concentratie U-235 van 2 à 3 procent nodig, terwijl voor een kernwapen 90 procent is vereist. De eerste stap in het proces is vergassing: van het gezuiverde uraniumerts (de zogeheten yellow cake) wordt uraniumhexafluoride gemaakt. Dit gas wordt in een ultracentrifuge rondgeslingerd.

Hoe heet is een atoombom?

De kracht van een kernbom ontstaat uit een gecontroleerde kettingreactie van uiteenvallende atoomkernen. Daarbij komt enorm veel energie vrij in de vorm van straling en extreme hitte die kan oplopen tot 100 miljoen graden Celsius, dat is heter dan de temperatuur van onze zon.

Hoe ver rijkt een kernbom?

Als Poetin de zogenoemde 'tactische kernwapens' inzet heeft dat vooral lokaal een verwoestende uitwerking. Deze kernwapens zijn raketten met kernkop die over een afstand van 500 kilometer afgevuurd worden.

Hoeveel schade richt een atoombom af?

Wordt zo'n bom tot ontploffing gebracht dan kunnen mensen in een straal van 11 kilometer lichte brandwonden oplopen, tot 8 kilometer rondom zijn derdegraads brandwonden mogelijk.

Gerelateerde berichten: