Wat voor soort gewricht is de enkel?

Wat voor soort gewricht is de enkel?

Wat voor soort gewricht is de enkel?

Het bovenste spronggewricht is een scharniergewricht en verbindt het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula) met het sprongbeen (talus). De onderste uiteinden van het scheenbeen en het kuitbeen vormen samen de enkelvork die het sprongbeen als het ware omvat.

Wat voor gewricht is het onderste spronggewricht?

De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetsbeenderen, het sprongbeen (talus) en het hielbeen (calcaneus) wordt het onderste spronggewricht genoemd.

Hoe heet de voorkant van je enkel?

Het onderste gedeelte van het scheenbeen en het kuitbeen omvatten als het ware het bovenste gedeelte van het sprongbeen en wordt daarom de enkelvork genoemd. De voet is onderverdeeld in de achtervoet, middenvoet en voorvoet. De achtervoet bestaat uit het sprongbeen en het hielbeen.

Waaruit bestaat het enkelgewricht?

De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen - het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) - samen met het sprongbeen (talus). Dit gewricht noemen we het bovenste spronggewricht. In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten.

Welke bewegingen zijn er mogelijk in het bovenste spronggewricht?

Het bovenste spronggewricht wordt gevormd door het onderbeen (bestaande uit het kuitbeen en het scheenbeen) enerzijds, en het sprongbeen (talus) anderzijds. Je kunt met dit gewricht twee bewegingen maken: een dorsaalflexie en een plantairflexie (zie video).

Wat is Articulatio Talocruralis?

Het bovenste spronggewricht wordt ook wel articulatio talocruralis genoemd en zorgt voor het omhoog bewegen van de voet en het omlaag bewegen. Het bovenste spronggewricht wordt gevormd door de enkelvork (uiteinden tibia en fibula) en het sprongbeen (talus).

Wat is een enkelgewricht?

De enkel is het gewricht dat het onderbeen met de voet verbindt. Het enkelgewricht bestaat eigenlijk uit twee losse gewrichten die voor verschillende bewegingen in de enkel zorgen. Pijn aan de enkel kan acuut ontstaan zoals bij een enkelverzwikking of geleidelijk door bijvoorbeeld overbelasting. Anatomie van de enkel

Wat is de enkel in de menselijke anatomie?

In de menselijke anatomie is de enkel het gebied dat de voet en het onderbeen verbindt. Met de enkel wordt dit gebied bedoeld zoals het zich uitwendig vertoont. De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels.

Hoe ontstaat een pijn aan de enkel?

Pijn aan de enkel kan acuut ontstaan zoals bij een enkelverzwikking of geleidelijk door bijvoorbeeld overbelasting. Anatomie van de enkel. In de medische wereld hebben we het bij het enkelgewricht normaal gesproken over het bovenste spronggewricht. Echter, in algemene zin bestaat de enkel uit twee gewrichten, ...

Wat zijn de eisen aan de enkel?

De enkel is een belangrijke schakel voor een goed looppatroon. Er worden hoge eisen aan de enkel gesteld die tijdens een afzet of sprong dienst doet als hefboom. Bij het staan en lopen moeten de enkel en voet voor balans en stabiliteit zorgen.

Gerelateerde berichten: