Wat is de ziel van een wijnfles?

Wat is de ziel van een wijnfles?

Wat is de ziel van een wijnfles?

In wijnflessen bevindt zich vaak een ronde instulping in de bodem. De holte die dan onder de fles aanwezig is noemt men de ziel van de fles. Geen enkele wijnfles heeft een volkomen vlakke bodem; deze zou kwetsbaar zijn voor breuk en de fles zou niet stabiel staan op een hobbelige ondergrond.

Hoe heet de holte in de bodem van een fles?

Het is je vast wel eens opgevallen: de holle bodem van een (rode) wijnfles. Deze holte wordt door experts ook wel de 'ziel' van de wijnfles genoemd. Er is geen eenduidige maatvoering, waardoor de vorm (diepte) van de holle bodem kan verschillen per fles. De wijnmaker is vrij om te doen wat hij of zij wilt.

Hoe groot is een normale wijnfles?

Normaal gesproken hebben wijnflessen een inhoud van 750ml. Ondanks de verschillende vormen is dit in de meeste gevallen de inhoud van wijnflessen. Je ziet wel vaak bij wijnflessen voor huiswijnen, een soort grotere Bourgogne fles, een 1 liter variant.

Hoe dieper het gat in een fles wijn?

Die holte in je fles heeft een officiële naam: de ziel. De ene fles heeft een diepere ziel dan de ander, een fles zonder ziel zul je nooit vinden. Zonder ziel zou de fles namelijk niet stabiel staan op een hobbelige bodem en is hij een stuk breekbaarder.

Waarom is de onderkant van een fles hol?

De uitstulping zorgt ervoor dat tijdens het schenken, het kolken onderin de fles wordt verminderd. Hierdoor blijft het bezinksel langer in de fles en blijft de wijn in het glas helder. De holle bodem van een wijnfles noemen ze de 'ziel'.

Hoe lang is wijnfles?

In onderstaande tabel lichten we per type uit hoe lang je deze kunt bewaren:
Type wijn:Hoe lang bewaren?
Mousserende wijnen:1 - 3 dagen
Frisse witte wijn en rosé wijn3 - 5 dagen
Stevige witte wijn5 - 7 dagen
Rode wijn3 - 5 dagen

Hoe lang kun je een ongeopende fles witte wijn bewaren?

Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.

Gerelateerde berichten: