Waarom is mijn tong zo vies?

Waarom is mijn tong zo vies?

Waarom is mijn tong zo vies?

Een vieze tong duidt mogelijk op een infectie, leukoplakia of lichen planus (vaak in combinatie met jeukklachten). De boosdoeners? Anaerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze vermenigvuldigen zich naar hartenlust en produceren stinkende zwavelverbindingen.

Hoe krijg je een zachte tong?

Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag de tanden en gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad, of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Maak gebruik van een tongschraper. Dit is een schraper die speciaal ontwikkeld is om de plaque bacteriën van de tong af te halen.

Wat kan je doen tegen een vuile tong?

Verzorg je tong, bijvoorbeeld met een tongschraper Hiermee schraap je de aanslag op je tong weg. Achterop je tong zitten namelijk heel wat bacteriën die – naast witte aanslag – vaak voor een slechte adem zorgen. Gebruik eventueel ook een mondwater.

Waarom krijg ik mijn tong niet schoon?

Bij sommige ziekten of aandoeningen kun je ook last hebben van een vieze tong. Denk bijvoorbeeld aan luchtweginfecties, de ziekte van Pfeiffer, roodvonk of een leverontsteking. Daarom is het belangrijk om altijd eerst naar de huisarts te gaan wanneer je je ziek voelt, andere lichamelijke klachten hebt of koortsig bent.

Hoe kom je van een beslagen tong af?

Hoe kom ik van de witte aanslag op mijn tong af?

  1. Zorg voor een goede gebitshygiëne. Poets je tanden twee á drie keer dag. ...
  2. Verzorg je tong, bijvoorbeeld met een tongschraper. ...
  3. Bezoek één tot twee keer per jaar de tandarts of mondhygiënist. ...
  4. Stop indien van toepassing met roken en drink dagelijks minder koffie en thee.

Is het belangrijk om je tong te poetsen?

Het poetsen van de tong hoort daarom bij een goede basishygiëne van de mond. Het helpt bovendien tegen een slecht ruikende adem. Poets de tong dagelijks, aansluitend op het poetsen van de tanden. Dit kan met een gewone tandenborstel of tongschraper, maar gebruik geen tandpasta.

Hoe krijg je je tong schoon?

Een tongschraper of tongreiniger is de meest effectieve manier om de tong van aanslag te ontdoen. Onderzoek toont aan dat dit veel beter werkt dan de tong alleen poetsen met een tandenborstel. Tongschrapers zijn gewoon te koop bij drogist en apotheek.

Hoe maak je je tong snel schoon?

Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.

Gerelateerde berichten: