Waarom roteren bij injecteren?

Waarom roteren bij injecteren?

Waarom roteren bij injecteren?

Roteren helpt bij voorkoming van spuitplekken (Lipodystrofie). Door het roteren heeft de injectieplaats een aantal dagen de tijd om zich te kunnen herstellen. Lipodystrofie is een verdikking van de vetlaag en is vaak pijnloos wel kan de huid wat rood zien.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het injecteren van insuline?

Aandacht voor uw spuittechniek blijft nodig, ook als u al lang insuline gebruikt. Spuit u vaak op dezelfde plaats (of met een eerder gebruikt naaldje) dan kunnen op den duur verdikkingen ontstaan in het onderhuidse vet. Die harde plekken of bobbels noemen we spuitplekken of spuitinfiltraten.

Wat is een rotatie kaart?

De rotatiekaart helpt kinderen te onthouden waar ze hebben gespoten en om telkens op een andere plek in het lichaam te spuiten. Ze plaatsen hem op hun buik en drukken een duimpje van de kaart uit. Op die plaats spuiten ze. De duimpjes plakt het kind op een spelkaart.

Waarom moet je herhaaldelijk injecteren een rotatieschema opstellen?

Het is belangrijk om regelmatig van injectieplaats te veranderen. Langdurig op een zelfde plaats spuiten, kan lipodystrofie veroorzaken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de beste manier om normaal weefsel te behouden, het op de juiste manier en consequent roteren van injectieplaatsen is.

Wat is de belangrijkste reden dat je spuitplekken bij cliënten met diabetes wilt voorkomen?

Voorkomen is beter Het is natuurlijk beter om spuitplekken te voorkomen, omdat de insuline op die plek minder goed wordt opgenomen. Daardoor kunnen je bloedsuikers meer gaan schommelen.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het injecteren van insuline Denk hierbij ook aan het voorkomen van complicaties )?

Ook is de naald na gebruik niet meer steriel. Verder kan het roteren van de injectieplaats spuitplekken voorkomen. Rotatie van de injectieplek houdt in dat de patiënt binnen een lichaamsdeel de injectieplek afwisselt. Men moet insuline minimaal 1 cm naast een vorige injectieplaats spuiten.

Waar mag je nooit insuline toedienen?

Waar nooit geïnjecteerd mag worden: - In een geopereerde buik of been. - Door vocht gezwollen injectiegebied of trombosegebied. - Lipodystrofie b.v. lipohypertrofie (verdikking van het onderhuids vetweefsel) of lipoatrofie ( putjes in het onderhuids vetweefsel).

Waarom spuitplekken voorkomen?

Steeds wisselen van spuitplaats (roteren) en steeds een nieuwe naald gebruiken (van de juiste lengte) kan helpen voorkomen dat ze ontstaan. Als je in zo'n bult spuit, bereikt de insuline de bloedvaatjes moeilijker, wat de glucose-regulatie ongunstig beïnvloedt.

Wat zijn de aandachtspunten bij diabetes?

Probeer niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree te eten. Hierin zitten 'snelle' koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag; hierin zitten koolhydraten die je bloedsuiker verhogen.

Gerelateerde berichten: