Hoe kom je er achter dat je diabetes hebt?

Hoe kom je er achter dat je diabetes hebt?

Hoe kom je er achter dat je diabetes hebt?

Hoe merk je dat je diabetes hebt?

  • Veel dorst hebben.
  • Veel moeten plassen.
  • Vaak moe zijn.
  • Last van je ogen hebben: wazig zien, dubbel zien of slecht zien.
  • Veel jeuk hebben, vooral rond je geslachtsdelen.
  • Wondjes hebben die slecht genezen.
  • Last van infecties hebben die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Heb ik diabetes type 1 test?

Testen op diabetes kan het beste bij de huisarts. Die kan met een vingerprik een druppel bloed afnemen en het bloedsuikergehalte daarin meten. Vaak gebeurt het ook met een buisje bloed in een laboratorium. Soms houden apotheken actieweken waarbij je je gratis kunt laten testen.

Hoe weet je of je diabetes type 1 of 2 hebt?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Diabetes type 2 krijg je als je lichaam niet meer gevoelig is voor insuline en je bètacellen minder insuline aanmaken dan nodig is. De glucose in je bloed wordt hierdoor moeilijker opgenomen in je lichaamscellen en je bloedsuiker stijgt.

Hoe weet je of je bloedsuikerspiegel te hoog is?

Hoe merkt u dat uw te hoge bloedsuikerwaarden heeft? Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken.

Kan je later diabetes krijgen?

Diabetes is een chronische ziekte: het gaat niet meer over. Diabetes type 1 ontstaat meestal al op jonge leeftijd, maar kan op elke leeftijd ontstaan. Bij diabetes type 1 is altijd behandeling met insuline nodig, goed afgestemd op wat u eet. Een gezonde leefstijl is ook belangrijk.

Kan je op latere leeftijd diabetes krijgen?

Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar).

Wat kan er gebeuren als je suiker te hoog staat?

Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.

Gerelateerde berichten: