Wat heb je nodig om katoen te kweken?

Wat heb je nodig om katoen te kweken?

Wat heb je nodig om katoen te kweken?

De katoenplant is een dorstige plant. Voor een kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Dat betekent dat voor een t-shirt 2500 liter water nodig is, en meer dan 7000 liter voor een spijkerbroek. Dat zijn hoeveelheden waar je toch wel even van staat te kijken.

Hoe plant je katoen?

Allereerst worden de zaden in de omgeploegde aarde aangebracht. Deze zullen door kunstmatige besproeiing ontkiemen en boven de aarde uitkomen. Al snel worden de planten bewerkt met onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit gebeurt omdat de katoenplant erg gevoelig is voor plaagdieren.

Kan katoen groeien in Nederland?

In totaal zijn er meer dan 290 verschillende soorten katoenplanten, waarvan er maar enkele geschikt zijn voor het maken van katoenproducten. De katoenplant groeit van nature niet in Nederland of überhaupt in het noorden van Europa. De plant kan namelijk niet goed tegen vorst en heeft veel zon nodig.

Waarom heeft katoen veel water nodig?

Nadat er van de katoen namelijk draden zijn gemaakt, worden ze gebleekt, geverfd, geprint en afgewerkt. Bij dit 'natte proces' komt gemiddeld ongeveer 500 liter afvalwater aan te pas, waar nog eens 880 water voor nodig is om het te verdunnen naar een veilige hoeveelheid giftige stoffen.

Hoe hoog wordt een katoenplant?

In warme gebieden groeit de soort als een meerjarige struik van 1 tot 2 meter hoog, maar de plant kan bij ons gehouden worden als eenjarige. De gele bloemen vormen vruchtdozen die na rijping openbarsten, zodat het katoen naar buiten komt. Katoen omvat de zaden en is bij deze soort ongeveer 5 centimeter lang.

Hoeveel water heeft katoen nodig?

* De teelt van een kilo katoen kost gemiddeld 8000 liter water. De hoeveelheid water die wordt gebruikt, verschilt sterk per gebied. Zo kost de teelt van een kilo katoen volgens het Water Footprint Network in China 'slechts' 4000 liter water, tegenover 22.000 liter in India.

Gerelateerde berichten: