Hoe heet het volkslied?

Hoe heet het volkslied?

Hoe heet het volkslied?

Tekst van het Wilhelmus | Volkslied (Wilhelmus) | Het Koninklijk Huis.

Wat is het eerste couplet van het volkslied?

Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een Prinse van Oranje ben ik, vrij, onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

Welke stad wordt er in het Wilhelmus genoemd?

Wat menigeen niet weet is dat het elfde couplet van het Wilhelmus verhaalt van de pogingen van de prins om in het begin van de oorlog in Limburg de Maas over te steken om naar Brussel op te rukken. Maastricht is de enige stad in het huidige Nederland die in het Wilhelmus genoemd wordt.

Hoeveel verzen heeft het Wilhelmus?

Het Wilhelmus is het Nederlands nationaal volkslied. Het bestaat uit 15 coupletten waar je met de beginletters van de coupletten de naam Willem van Nassov kan vormen (V's werden vroeger ook vaak gebruikt als U's). Het lied werd waarschijnlijk tussen 15 geschreven door Oranje's Filips van Marnix van st.

Welk gezang is het Wilhelmus?

Het Wilhelmus is sinds 1932 officieel het Nederlandse volkslied. De tekst is omstreeks 1570 aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog geschreven op een bestaande melodie. De huidige variant van die melodie dateert uit het begin van de 17e eeuw.

Hoeveel mensen kennen het Wilhelmus?

Maar dat kan nog best een ongemakkelijk situatie worden, want er zijn maar weinig Nederlanders die zeggen goed bekend te zijn met het Wilhelmus, blijkt uit onderzoek van bierbrouwer Grolsch*. Maar liefst 3 op de 5 Nederlanders (62%) zegt slechts een beetje tot niet bekend te zijn met ons volkslied.

Wat betekent de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd?

"Den koning van Hispanje, heb ik altijd geëerd", zonder twijfel een van de meest bijzondere passages uit het eerste couplet van het Wilhelmus. ... Na een mislukte veldtocht van het leger van de prins in het zuiden van Nederland, zou als eerbetoon aan Willem van Oranje het Wilhelmus zijn geschreven.

Heb ik altijd geëerd?

"Den koning van Hispanje, heb ik altijd geëerd", zonder twijfel een van de meest bijzondere passages uit het eerste couplet van het Wilhelmus. Hoewel vandaag de dag de banden tussen het Spaanse en Nederlandse koningshuis goed zijn, roept de passage vragen op.

Gerelateerde berichten: