Wat is een Vlamplaat?

Wat is een Vlamplaat?

Wat is een Vlamplaat?

Een vlamplaat is ook wel bekend als remplaat of keerplaat. Door de vlamplaat worden de rookgassen 'afgeremd' zodat de rookgassen niet rechtstreeks of te gemakkelijk de schoorsteen in gaan hetgeen ten koste van de warmte en het rendement van de kachel zou gaan.

Hoeveel houtblokken in houtkachel?

Er is niet één duidelijk antwoord, het verschilt per situatie hoeveel m3 hout je per jaar stookt. Er zijn een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden. De isolatie van je huis – Bij een slecht geïsoleerd huis verlies je veel warmte en heb je meer hout nodig om de ruimte warm te stoken.

Wat doet een Trekkap?

Trekkappen. Wanneer u een slechte trek ervaart in het rookkanaal, kan een trekkap de oplossing zijn. Door het plaatsen van een trekkap op het uiteinde van het rookkanaal, ontstaat er een zuigende werking. Hierdoor zal uw rookkanaal beter gaan trekken, waardoor bijvoorbeeld terugslag in uw woonkamer voorkomen kan worden ...

Waarom externe luchttoevoer houtkachel?

Wanneer de houtkachel voorzien is van een externe luchttoevoer is deze niet meer afhankelijk van de ruimte waarin de kachel staat. Hierdoor wordt de stroomrichting niet omgekeerd en zal de kachel goed blijven branden. Om deze redenen is het aan te raden om een externe luchttoevoer te installeren.

Waarom steen in kachel?

Vrijwel alle houtkachels zijn uitgerust met vuurstenen. Deze stenen beschermen het staal of gietijzer tegen de zeer hoge temperaturen in de kachel. Na verloop van tijd kan het zijn dat er een steen breekt. Deze kan men makkelijk vervangen door een nieuwe.

Hoeveel blokken hout per avond?

Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .

Waarom roterende Trekkap?

Roterende trekkappen zorgen voor een sterk zuigende kracht in het rookkanaal, waardoor de trek in de schoorsteen wordt verbeterd. Ook voorkomt een trekkap valwinden door hevige weersomstandigheden en vogels kunnen geen nesten meer maken in de uitgang van het rookkanaal.

Hoe werkt een trekkende kap?

Een trekkende kap heeft een wind en regen werende onder- en bovenplaat met daartussen een mantel. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de wind niet in het rookkanaal kan slaan (wat de trek belemmerd), terwijl het niet in de buis kan regenen.

Waarom tikt de houtkachel?

Het 'tikken/knallen' van een houtkachel is meestal aanwezig als de kachel snel opwarmt of afkoelt. Het materiaal zet dan uit of krimpt. Daardoor ontstaat er spanning en dat kan geluid veroorzaken. Niets om zorgen over te maken.

Wat is externe luchttoevoer?

Om een houtkachel te laten branden, is er zuurstof nodig. Hier zijn twee mogelijke manieren voor. Je kunt de zuurstof direct uit de ruimte halen waar de kachel brandt óf van buitenaf. Dit laatste noemen we een externe luchttoevoer.

Gerelateerde berichten: