Kunnen hersenen ketonen gebruiken?

Kunnen hersenen ketonen gebruiken?

Kunnen hersenen ketonen gebruiken?

De hersenen kunnen geen vetzuren gebruiken voor energie, omdat deze de bloed-hersenbarrière niet kunnen passeren. Ketonen kunnen dat wel. In de hersenen worden deze opgenomen in acetyl-CoA en dan gebruikt in de citroenzuurcyclus.

Welk deel van je lichaam kan ketonen gebruiken als brandstof?

Ketonen zijn eigenlijk een alarmbrandstof, zegt Hespel: als je lichaam te weinig energie heeft, in eerste instantie suikertekort, gaat de lever bij de vetverbranding ketonen produceren en hersencellen prioritair bevoorraden, maar evengoed de spieren.

Waar zijn ketonen van gemaakt?

Met name voor onze hersenen is dit goed nieuws. Het is namelijk zo dat ketonen worden gemaakt van vet dat in de lever wordt afgebroken tot vetzuurmoleculen en glycerol. Vetzuren en glycerol kunnen door veel cellen in ons lichaam worden gebruikt als brandstof, maar niet door onze hersenen.

Hoe neem je ketonen in?

De exogene ketonen komen in poedervorm. Dit lost u op in water en neemt u een uur na de maaltijd in. Een uur na inname is uw lichaam in 'ketose'. Na het innemen van de exogene ketonen eet u minstens 3 uur niets meer, maar het is wel van belang om meer te drinken!

Is keto slecht voor je lever?

Wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet (en niet overmatig alcohol drinkt), dan loop je geen kans meer leververvetting te krijgen als gevolg van insulineresistentie. Je lijf zal alleen maar gezonder worden en veel schade kan worden teruggedraaid.

Waar komen ketonen vandaan?

Als er gedurende langere tijd geen koolhydraten beschikbaar zijn voor de energieproductie, moet je lichaam op zoek naar andere manieren om zichzelf draaiende te houden. Hier komt de ketose in het spel. Zodra de energiereserves in je lichaam zijn opgebruikt, begint de zogenaamde ketogenese in je lever.

Gerelateerde berichten: