Waardoor produceert een CF patient taai slijm?

Waardoor produceert een CF patient taai slijm?

Waardoor produceert een CF patient taai slijm?

Overal in je lichaam zitten klieren die slijm maken. Bijvoorbeeld in je longen, alvleesklier, lever en darmen. Dat slijm zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, virussen en bacteriën. Als je CF hebt is dit slijm heel erg dik en taai omdat er te veel zout inzit en te weinig water.

Wat zijn de gevolgen van cystic fibrosis?

U kunt verstoppingen krijgen. Door verstopping in de neus, keel of longen kunt u een longontsteking krijgen. Door verstopping in de alvleesklier en in de darmen wordt uw eten niet goed verteerd. Als er vaak verstoppingen zijn, ontstaan littekens in uw organen.

Wat zijn CFTR modulatoren?

CFTR-modulatoren vormen een steeds belangrijker wordend onderdeel in de behandeling van patiënten met CF. Deze modulatoren zijn in staat om het afwezige of gestoorde chloridetransport te herstellen en/of te versterken.

Kun je oud worden met CF?

De helft van de Nederlanders met cystic fibrosis wordt ouder dan veertig jaar. Veel ouder dan vroeger, toen de ziekte al snel een dodelijke afloop had. De andere helft heeft een levensverwachting tot maximaal veertig jaar.

Wat is Symkevi?

Symkevi is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van cystische fibrose bij patiënten van zes jaar en ouder. Cystische fibrose is een erfelijke ziekte die ernstige gevolgen heeft voor de longen, het spijsverteringsstelsel en andere organen.

Wat is de taaislijmziekte?

Bij taaislijmziekte is het slijm in de longen, keel en darmen taai en dik. Dit geeft verstoppingen in organen. Hoe erg de klachten zijn verschilt per persoon. Met fysiotherapie leert u manieren om slijm op te hoesten.

Gerelateerde berichten: