Hebben bloedplaatjes een celkern?

Hebben bloedplaatjes een celkern?

Hebben bloedplaatjes een celkern?

Bloedplaatjes of trombocyten zijn de kleinste cellen (2-3 µm groot) in het bloed. Zij hebben geen celkern. Bloedplaatjes zijn belangrijk voor de bloedstolling na verwonding (hemostase).

Kun je een vergrote milt voelen?

Een vergrote milt geeft meestal geen klachten. De diagnose van een vergrote milt wordt meestal gesteld met behulp van een echo. Er wordt ook altijd bloed afgenomen om de oorzaak van een vergrote milt te onderzoeken. De behandeling van een vergrote milt is afhankelijk van de oorzaak.

Waar zit je spleen?

Bij de mens bevindt de milt zich in de linker bovenhelft van de buik, onder het middenrif en achter de maag. Bij een normaal individu is de milt ongeveer 125 × 75 × 50 mm groot met een gewicht van 1 gram.

Wat zijn leukocyten en trombocyten?

Er zijn 3 soorten bloedcellen: Bloedplaatjes (trombocyten). Rode bloedcellen (erytrocyten). Witte bloedcellen (leukocyten).

Wat is aggregatie van bloedplaatjes?

Als je bloedt, gaan de bloedplaatjes aan elkaar kleven op de plaats van de beschadiging. Dit proces heet trombocytenaggregatie. De bloedplaatjes vormen samen met rode en witte bloedcellen een prop die de bloeding stopt. Aan de buitenkant van je lichaam komt er dan een korstje op de wond.

Gerelateerde berichten: