Hoe bereken je de Stuitfactor?

Hoe bereken je de Stuitfactor?

Hoe bereken je de Stuitfactor?

We gebruiken een stuiterbal. HIervan meten we de stuitfactor op verschillende hoogtes. De gemiddelde stuitfactor (stuithoogte/valhoogte) = 0,582 m. De snelheidsfactor (snelheid na de stuiter/snelheid voor de stuiter) = 0,873.

Wat is de Stuiterfactor?

Een verkoper van ballen wil weten hoe goed de ballen die hij verkoopt stuiteren. Jij krijgt van hem de opdracht om een snelle, goed uitvoerbare methode te bedenken waarmee je kunt bepalen hoe goed een bepaalde bal stuitert. De methode moet voor elke bal een getal opleveren. Dit getal noemt hij de stuiterfactor.

Waarom stuiteren dingen?

Het stuiteren wordt veroorzaakt door de elastische eigenschap. Daardoor wordt de bal weggeduwd geduwd als hij de grond of een ander hard oppervlak heeft geraakt.

Hoe stuitert een basketbal?

De basketbal raakt de grond en stuitert omhoog. De basketbal raakt daarna de tennisbal en die beweegt heel hard omhoog. De ballen zullen nog een paar keer stuiteren en daarna stilliggen.

Waarom stuitert klei niet?

Het ligt inderdaad aan het materiaal van bal en ondergrond. Wat daarbij bepalend is is hoe het materiaal bewegingsenergie absorbeert door te vervormen maar die vervorming ook weer terug kan omzetten in bewegingsenergie. Een homp klei doet dat eerste heel goed maar dat tweede heel slecht.

Gerelateerde berichten: