Wat moet je doen als je vermoedt dat je cliënt een Lithiumvergiftiging heeft?

Wat moet je doen als je vermoedt dat je cliënt een Lithiumvergiftiging heeft?

Wat moet je doen als je vermoedt dat je cliënt een Lithiumvergiftiging heeft?

Wat je moet doen Waarschuw je behandelaar of huisarts. Deze zal met spoed je lithiumspiegel laten bepalen. Bij een vergiftiging word je meestal in een ziekenhuis opgenomen. Een lithiumvergiftiging is ernstig en kan onherstelbare gevolgen hebben als niet bijtijds wordt ingegrepen.

Is lithium een zwaar middel?

Lithium is een doeltreffend geneesmiddel voor de behandeling van patiënten met een bipolaire (manisch-depressieve) stoornis. Het is echter een middel met veel, potentieel ernstige bijwerkingen en een smalle therapeutische breedte.

Hoe hoog mag de Lithiumspiegel zijn?

Een lithiumspiegel van 0,4-0,6 mmol/l kan voldoende zijn, maar soms is 0,8 mmol/l pas effectief. De lithiumspiegel zal bij ouderen sneller stijgen bij uitdroging door transpiratie, braken, diarree of onvoldoende vochtinname postoperatief, maar ook door comedicatie van bijvoorbeeld diuretica met ace-remmers en nsaid's.

Welke dosering lithium?

Volwassenen. Lithiumcarbonaat: Startdosering: mg/dag in 1–2 doses. Bepaal na 4–5, uiterlijk 7 dagen bloedspiegel voor de vervolgdosering; vervolgens wordt aanbevolen de eerste 3 weken 2×/week de bloedspiegel te bepalen, daarna 1–2× per 2–3 maanden. Ouderen: mg/dag in 1–2 doses.

Hoe werd Lithium ontdekt?

Lithium werd in 1817 ontdekt door Johan Arfwedson. De naam is afgeleid van het Oudgriekse λίθος (lithos) dat 'steen' betekent. Arfwedson ontdekte het element tijdens het onderzoeken van mineralen die afkomstig waren uit de Utö-mijnen op het Zweedse eiland Utö.

Waarom is lithium giftig?

Hoewel oplossingen van lithium niet bijzonder giftig zijn, moet het vanwege zijn medische effecten toch met voorzichtigheid behandeld worden. Het metaal is brandbaar en kan in contact met water tot ontploffingen leiden. Contact met de huid moet vermeden worden.

Wanneer stopt lithium depressie?

Dit medicijn werkt pas na een paar maanden. Bij depressie merkt u binnen 3 tot 4 weken dat de behandeling werkt. U gebruikt lithium meestal meerdere jaren. Als u te vroeg stopt, kunt u weer last krijgen van manie of depressie.

Hoe lang duurt lithium voor manische periodes?

Gaat u lithium gebruiken om manische periodes te voorkomen of te verminderen, dan duurt het meestal een maand voor lithium voldoende effect heeft. Soms duurt het een half jaar of een jaar voor het volledige effect is bereikt. Het werkt bij acht op de tien mensen. Lees meer over manie. Depressie. Verschijnselen.

Gerelateerde berichten: