Wat doet een lever kindertaal?

Wat doet een lever kindertaal?

Wat doet een lever kindertaal?

De lever heeft verschillende functies. Een belangrijke functie is de produktie van gal, dat zorgt voor een betere opname van vetten in de darm. Via de gal worden ook zouten en afbraak producten van bloed (bilirubine) naar de darm vervoerd.

Wat draagt de lever bij aan het spijsverteringsproces?

Tot slot draagt ook de lever bij aan het spijsverteringsproces. Dit orgaan maakt dus galvloeistof, maar staat via de poortader ook vrij direct in contact met de darmen. Alle stoffen, die net zijn opgenomen in het bloed, komen zo eerst langs de lever. De lever kan deze stoffen dan verder behandelen of het lichaam in sturen.

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. Het eten en drinken dat door de mond het lichaam binnenkomt, wordt behandeld en in kleine stukjes geknipt. Zodoende kan het lichaam alle voedingsstoffen via de darmen opnemen in het bloed.

Wat is het spijsverteringskanaal?

Het spijsverteringskanaal omvat buizen en lichaamsholten waarin het spijsverteringsproces plaatsvindt. In het maag-darmkanaal wordt het voedsel (de spijsbrij) voortgestuwd en knedend gemengd met de spijsverteringssappen door beweging van het spierweefsel van de darm: de peristaltiek.

Wat is de spijsvertering van de weefsels?

De spijsvertering zet de weefsels om in voor lichaamscellen bruikbare voedingsstoffen. De uit de vreemde weefsels vrijgekomen koolhydraten (polysachariden, met name zetmeel) worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot de monosacharide glucose, dat vervolgens via de bloedbaan naar de cellen in de verschillende weefsels wordt vervoerd.

Gerelateerde berichten: