Waarom wordt insuline subcutaan gegeven?

Waarom wordt insuline subcutaan gegeven?

Waarom wordt insuline subcutaan gegeven?

Insuline spuiten gebeurt altijd subcutaan. Dit betekent dat de insuline terechtkomt in het onderhuidse vetweefsel. Door in het vet te spuiten, komt de insuline niet in één keer in het bloed terecht. Zo voorkom je een hypo (te lage glucosewaarde door te veel insuline) en kan de insuline een langdurige werking hebben.

Hoe injecteer je insuline?

Stel de pen in op 10 Eenheden (of een andere afgesproken hoeveelheid insuline). Houd de huid strak en prik recht met het naaldje in de huid. Druk de knop van de pen langzaam in tot hij niet verder gaat. Kijk of de pen weer op 0 staat en wacht 10 seconden voor u de pen uit uw huid haalt.

Is insuline spuiten subcutaan?

Insuline injecteren doe je meestal met een insulinepen. Dat is een injectiespuit met een heel dun naaldje. Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet 'subcutaan'.

Waar moet je insuline injecteren?

Vanuit de buik wordt insuline sneller opgenomen dan vanuit de zijkant van de benen of billen. Daarom kunt u snelwerkende insuline (de insuline die u toedient bij de maaltijd) het beste in de buik toedienen en langwerkende insuline in de zijkant van de bovenbenen of billen.

Waarom geen huidplooi bij insuline?

Als alle vingers worden gebruikt bij het maken van de huidplooi, is er een groot risico dat ook de spier wordt opgetild. Daardoor kan er ongewenst een intramusculaire injectie worden gedaan.

Wat voor soort insuline is Novorapid?

De werkingsduur is 3 tot 5 uur. Nauwkeurige glucosecontrole wordt aanbevolen tijdens de overschakeling en in de eerste weken daarna (zie rubriek 4.4). NovoRapid is een snelwerkende insuline-analoog.

Wat is de plaats van een insuline injecteren?

De plaats van insuline injecteren is afhankelijk van de soort insuline en de dikte van de vetlaag. Kortwerkende insuline werkt het snelst als het onder de buikhuid wordt geïnjecteerd. Wanneer de insuline maar heel geleidelijk zijn werk moet doen, dus bij langwerkende insuline, is het beter om te injecteren in bil of been.

Hoe spuit je insuline in de huid?

Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.

Hoe verhoogt insuline de bloedsuikerspiegel?

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.

Wat is een hormoon insuline?

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die verschillende processen in het lichaam regelen. De taak van het hormoon insuline is om er voor te zorgen dat er energie naar je hersenen en spieren wordt vervoerd. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in je bloed, naar de cellen wordt gebracht.

Gerelateerde berichten: