Hoe wordt de kleinste functionele eenheid van het zenuwstelsel genoemd?

Hoe wordt de kleinste functionele eenheid van het zenuwstelsel genoemd?

Hoe wordt de kleinste functionele eenheid van het zenuwstelsel genoemd?

Een motorunit is de kleinste functionele eenheid in het perifeer zenuwstelsel en bestaat uit een motore voorhoorncel en alle bijbehorende spiervezels. De voorhoorncel wordt ook wel motorneuroncel genoemd. Deze ligt in de voorhoorn van het ruggenmerg. Het perifere zenuwstelsel begint dus in het ruggenmerg.

Wat zijn de functies van het zenuwstelsel?

Functies van het zenuwstelsel. Sensorische input: Sensorische receptoren ontvangen externe en interne stimulansen, resulterend in bewuste belevingen (zicht, geur, pijn) en onbewuste (bloed pH, bloeddruk) Integratie: de hersens en de ruggengraat zijn de hoofdorganen bij het proces van sensorische input en het teweegbrengen van responsen.

Wat zijn aandoeningen aan het zenuwstelsel?

Aandoeningen aan het zenuwstelsel. Ziekten van het zenuwstelsel en de zintuigen zijn ziekten die de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de zintuigen treffen. De meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel worden hieronder beschreven. Parkinson : Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen.

Wat is de indeling van het zenuwstelsel?

Indeling zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel (CNS): hersens + ruggengraat Perifere zenuwstelsel (PNS): schedelzenuwen en ruggengraatzenuwen, sensorische receptoren, zenuwen, ganglia en plexuses Somatisch zenuwstelsel: geleidt actiepotentialen van het CNS naar skeletspieren.

Wat is het centrale zenuwstelsel?

Functioneel onderscheidt men ook het autonome zenuwstelsel dat deel uitmaakt van het perifere stelsel, en het animale zenuwstelsel dat bestaat uit het centrale zenuwstelsel en het somatische deel van het perifere. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de grote hersenen, de kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg.

Gerelateerde berichten: