Wat is Hersenventrikel?

Wat is Hersenventrikel?

Wat is Hersenventrikel?

Diep in de hersenen (cerebrum) bevindt zich een systeem van vier onregelmatig gevormde holten die de hersenkamers of ventrikels of hersenholtes genoemd worden. Elke hersenhelft heeft een zijventrikel.

Wat is cerebrospinale vloeistof?

Hersenvocht is een kleurloze heldere vloeistof in de hersenkamers en tussen de hersenvliezen. Het hersenvocht wordt gevormd door gespecialiseerde cellen in de ventrikels en wordt door het bloed afgevoerd. Het hersenvocht beschermt de hersenen en het ruggenmerg tegen schokken.

Wat is de functie van de ventrikels?

De ventrikels of hartkamers zijn de holten in het hart waarmee door samentrekking van de hartspier het bloed de slagaders in gestuwd wordt. Het linkerventrikel stuwt zuurstofrijk en koolstofdioxidearm bloed het lichaam in en is verantwoordelijk voor de bovendruk zoals die met een bloeddrukmeter gemeten wordt.

Wat is Liquorcirculatie?

Door middel van externe liquordrainage laten we hersenvocht aflopen. Externe liquordrainage wordt toegepast wanneer de hersendruk verhoogd is. De hersenkamers (ventrikels) kunnen hierdoor uitzetten wat druk geeft op het omliggende hersenweefsel. Dit kan zorgen voor verslechtering in het bewustzijn of functioneren.

Wat is een Liquorlekkage?

Een liquorlekkage ontstaat als het vlies rondom de hersenen (hersenvlies of ook wel dura genoemd) of ruggenmergvlies beschadigd is. De externe liquordrainage zorgt ervoor dat de druk op het vlies vermindert zodat het lek kan sluiten.

Wat is een Ruggenmergpunctie?

Bij een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne holle naald tussen twee wervels in de onderrug om wat hersenvocht weg te nemen. Hersenvocht is het vocht dat om de hersenen en ruggenmerg heen zit. Er kunnen veel redenen zijn om een lumbaalpunctie uit te voeren. Het hersenvocht wordt onderzocht op samenstelling.

Gerelateerde berichten: