Wat is de functie van een spouwmuur?

Wat is de functie van een spouwmuur?

Wat is de functie van een spouwmuur?

Wat is de functie van een spouwmuur? De spouw zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan in de muren. Voordat spouwmuren bestonden, ving de buitenste muur alle regen op en hield dit vast. Het water drong door in de muur en er konden vochtproblemen en schimmel aan de binnenkant ontstaan.

Wat te doen tegen vochtige muren?

De meest gebruikelijke manier om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij worden er net boven het grondniveau gaten in de muur geboord. Daarin wordt een vochtwerend product gespoten dat zal uitzetten en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen.

Heeft elk huis een spouwmuur?

Alle woningen die nu gebouwd worden, hebben een spouw. Een spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van de woning. Tot de jaren twintig van de vorige eeuw werden woningen nog zonder gebouwd. Later is men gaan bouwen met spouw en vanaf 1960 werd deze ruimte tussen de muren bij nieuwbouw verplicht.

Hoe weet ik of mijn huis spouwmuur heeft?

Je kunt de dikte van de muren meten, dit kun je bijvoorbeeld doen bij de deuropening. De totale dikte van de muur kun je vervolgens onderverdelen in de dikte van de stenen en de eventuele spouw. Zo weet je niet alleen of je een spouw hebt, maar ook hoe breed de spouw ongeveer is.

Hoe kan ik weten of ik een spouwmuur heb?

Ga naar een deuropening en meet de dikte van de muren. Bij een dikte van 25cm of meer heb je zeker een spouw. Meet je minder dan 25cm, dan heb je ofwel geen ofwel een heel dunne spouw. Bij twijfel kan je een klein gaatje in de stenen boren.

Gerelateerde berichten: