Wat is de functie van de mestcellen?
Inhoudsopgave
- Wat is de functie van de mestcellen?
- Hoe worden mestcellen geactiveerd?
- Is mastocytose dodelijk?
- Heeft iedereen mestcellen?
- Wat is mestcel activatie syndroom?
- Hoe krijg je mastocytose?
- Welke stoffen worden geproduceerd door de mestcellen?
- Hoe zeldzaam is mastocytose?
- Waar bevinden zich de mestcellen?
- Wat zijn mast cells?
- Heb ik mastocytose?
- Hoe vaak komt mastocytose voor?
- Hoe ontdek je mastocytose?

Wat is de functie van de mestcellen?
Mestcellen zijn witte bloedcellen die niet vrij door de bloedbaan bewegen, maar in de organen zitten (vooral in de bloedvaten van de huid, de luchtwegen en het maag-darmkanaal). Deze cellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem bij allergische reacties en het bestrijden van bepaalde infecties.
Hoe worden mestcellen geactiveerd?
Een mestcel voert zijn functie uit en gaat groeien als hij daartoe geprikkeld wordt via bepaalde signalen. Op de buitenkant van de mestcel zit een receptor met de naam KIT (een soort ontvangereiwit) die na contact met een mestcelgroeifactor signalen doorgeeft naar de binnenkant van de cel.
Is mastocytose dodelijk?
De ziekte geeft allergische klachten, zoals jeuk, maag-darmproblemen, een opvallende huiduitslag tot een zware allergische shock toe. De mastcellen kunnen zich ook opstapelen in de organen of het beenmerg. Die vorm van mastocytose kan bijzonder agressief zijn en zelfs dodelijk.
Heeft iedereen mestcellen?
Mestcellen komen bij iedereen in het lichaam voor. Het zijn witte bloedcellen die in de meeste organen aanwezig zijn. Deze bloedcellen spelen een belangrijke rol binnen het immuunsysteem: ze zijn betrokken bij allergische reacties en het bestrijden van infecties.
Wat is mestcel activatie syndroom?
Syndroom veroorzaakt door abnormale proliferatie of activatie van mestcellen waarbij niet voldaan is aan de criteria van systeemmastocytose en waarbij de symptomen veroorzaakt door vrijzetting van mediatoren op de voorgrond staan.
Hoe krijg je mastocytose?
De oorzaak van mastocytose is onbekend. Bij mastocytose is een fout opgetreden in de mestcellen. De mestcel scheidt spontaan en ongecontroleerd stoffen uit of gaat zich spontaan en ongecontroleerd vermenigvuldigen. Dit kan ziekteverschijnselen veroorzaken.
Welke stoffen worden geproduceerd door de mestcellen?
In het beenmerg groeien de mestcellen onder de stimulans van IL-5 en GM-CSF. Deze stoffen zijn geproduceerd door Th-1 en Th-2, én ook door de mestcellen zelf. Mestcellen spelen een belangrijke rol bij de IgE-gemedieerde allergische reactie ofwel type I overgevoeligheidsreactie (zie ook hierboven voor het mechanisme).
Hoe zeldzaam is mastocytose?
Hoe vaak komt mastocytose voor? Mastocytose is een zeer zeldzame aandoening. In Nederland wordt de diagnose elk jaar 10 tot 20 keer gesteld.
Waar bevinden zich de mestcellen?
Mestcellen of mastocyten zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld. Ze spelen een rol bij de immuunrespons. Ze werden eerst beschreven door Paul Ehrlich in 1878 vanwege hun kleuringseigenschappen en grote korrels (granula) in het cytoplasma.
Wat zijn mast cells?
Mestcellen of mastocyten zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld. Ze spelen een rol bij de immuunrespons. Ze werden eerst beschreven door Paul Ehrlich in 1878 vanwege hun kleuringseigenschappen en grote korrels (granula) in het cytoplasma.
Heb ik mastocytose?
Mastocytose: op de huid zijn eerst roodbruine vlekken of bultjes zichtbaar. Vaak zwellen deze bultjes op, worden rood en gaan jeuken. Dit gebeurt als u er overheen wrijft. Door het wrijven komt de histamine vrij.
Hoe vaak komt mastocytose voor?
Mastocytose is een zeer zeldzame aandoening. In Nederland wordt de diagnose elk jaar 10 tot 20 keer gesteld.
Hoe ontdek je mastocytose?
De meest voorkomende kenmerken van mastocytose zijn:
- Jeuk.
- Roodheid.
- Zwelling van de huid.
- Diarree.
- Buikpijn.
- Hartkloppingen.
- Opvliegers.
- Warm krijgen.