Wat is de functie van oestrogeen?

Wat is de functie van oestrogeen?

Wat is de functie van oestrogeen?

Oestrogeen heeft namelijk verschillende functies, zo kan het onder andere bijdragen aan:

  • een mooie, gezonde huid.
  • sterke botten.
  • een normale bloeddruk.
  • een normale cholesterolspiegel.
  • goede hersenfuncties.
  • emotionele balans.
  • de doorbloeding en vochthuishouding in de vagina.
  • opbouw van het baarmoederslijmvlies.

Wat doet het vrouwelijk hormoon?

Oestrogenen spelen voornamelijk een rol bij de ontwikkeling van de geslachtskenmerken en bij de vruchtbaarheid. Oestrogenen zijn stimulerende hormonen. Ze staan erom bekend te zorgen voor een positief gevoel. Als tijdens de cyclus het oestradiol stijgt, voel je je beter en kun je beter omgaan met stress.

Waardoor krijg je oestrogeen?

Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.

Wat zijn de belangrijkste oestrogenen?

Oestrogeen is een verzamelnaam van 'vrouwelijke' hormonen. De belangrijkste oestrogenen zijn estriol, estradiol en estron. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij het reguleren van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap.

Wat is de voorloper van oestrogeen?

Meer androgenenproductie, dit is de voorloper van oestrogeen. De productie hiervan kan verhogen door stress, een leverziekte of hormoongevoelige tumoren. De omzetting van testosteron naar oestrogeen in het vetweefsel is verhoogd, dit kan gebeuren door bijvoorbeeld obesitas, leverziektes en overgewicht.

Hoe wordt oestrogeen gemaakt tijdens de zwangerschap?

Oestrogeen stimuleert vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid én wordt gemaakt in eierstokken, bijnieren, vetweefsel en tijdens zwangerschap in de moederkoek (placenta).

Waarom kopen mensen een oestrogeen pil?

Waarom kopen mensen een oestrogeen pil? Oestrogeen kan in allerlei vormen toegediend worden door de arts als de oestrogeen te laag is. Het doel kan daarbij zijn anticonceptie (de pil in combinatie met progestageen), het verminderen van klachten zoals acne en hevige menstruaties, maar ook na de overgang om tekorten aan te vullen.

Gerelateerde berichten: